Air Products breidt investeringen uit

Air Products Nederland, producent van industriegassen, heeft een vijftien jaar lopend contract gesloten met Shell Nederland Raffinaderij voor de levering van 1700 ton zuurstof per dag aan de Shell-raffinaderij in Pernis. Het leveringsprogramma dat bij Air Products een investering vergt van meer dan 225 miljoen gulden zal in 1997 beginnen.

Het Shell-contract volgt op een eerder met Esso gesloten overeenkomst voor de levering van waterstofgas. De opdrachten omvatten een totale investering van ongeveer 394 miljoen gulden.

De leveringen gaan via pijpleidingen vanuit Rozenburg, waar 's werelds grootste luchtscheidingseenheid komt te staan. Shell heeft de zuurstof nodig voor drie nieuwe vergassingsinstallaties die hoogzwavelige olie omzetten in onder meer benzine en diesel. Deze installaties vormen een onderdeel van een totaal 2,82 miljard gulden kostend moderniseringsproject van Shell Pernis dat moet leiden tot een verminderde raffinage-uitstoot en een verhoging van het kwaliteits- en rendementsniveau.

Air Products Nederland is onderdeel van de Europese divisie van het Amerikaanse Air Products and Chemicals. Het concern telt 14000 werknemers in 29 landen en boekte vorig jaar een omzet van omgerekend