Aideed wil eigen conferentie beleggen

MOGADISHU, 30 NOV. Krijgsheer Aideed heeft gisteren alle Somalische facties uitgenodigd begin januari bij elkaar te komen om “concrete en duurzame oplossingen te vinden voor de problemen van het land”.

Aideed deed zijn oproep vanuit Somalië terwijl in Ethiopië een driedaagse conferentie over Somalië bezig is waar hulporganisaties, buurlanden van Somalië en een aantal facties elkaar ontmoeten. Aideed boycot de conferentie in Ethiopië omdat de Verenigde Naties nog acht van zijn medewerkers gevangen houden, onder wie zijn geldschieter Osman Ato. Diplomaten van de VN hebben toegegeven dat de conferentie door het ontbreken van de twee krijgsheren in feite vleugellam is. De Ethiopische president Meles Zenawi probeert Aideed over te halen later deze week een aparte ontmoeting van Somalische facties bij te wonen, waarbij de VN zullen ontbreken. (Reuter, AFP)