Acht miljoen voor Douanier Rousseau

LONDEN, 30 NOV. Het Portret van Joseph Brummer van Douanier Rousseau is maandagavond in Londen verkocht voor de recordprijs van 8 miljoen gulden tijdens een veiling van Christie's. Het schilderij, dat werd verworven door een anonieme koper, geeft in de bekende naïeve stijl van de Franse artiest de Parijse kunsthandelaar Joseph Brummer weer, gezeten op een fauteuil voor een landschap met bomen.

Het doek werd gemaakt in 1909, een jaar voor de schilder op 66-jarige leeftijd overleed.

Volgens Christie's is het Portret van Joseph Brummer het belangrijkste werk van Douanier Rousseau dat de afgelopen twintig jaar op de markt is verschenen. Nooit werd zo'n prijs betaald voor een werk van deze kunstenaar. Van een oplevende markt getuigde ook de opbrengst van het schilderij Bühnenlandschaft van Paul Klee, dat ruim 2,6 miljoen gulden opbracht, en Ohne Titel van Wassily Kandinsky, dat op 2,37 miljoen werd afgehamerd.