'Academici uitkering laten terugbetalen'

DEN HAAG, 30 NOV. Academici die na hun studie in de bijstand terechtkomen moeten hun uitkering terugbetalen als ze snel aan het werk zijn gekomen. Deze suggestie heeft de directeur van de Sociale Dienst in Leiden, S. Noorman-den Uyl, in het Leidse universiteitsblad Mare gedaan.

Noorman, kandidaat-Kamerlid voor de PvdA, vindt dat de eerste drie maanden waarin de academicus na zijn studie een uitkering krijgt verhaalbaar moeten worden. “Net als je bij de studiefinanciering een lening sluit, kun je overwegen dat bij de sociale dienst ook te doen.”

De Leidse directeur ergert zich aan gemakzuchtig gedrag van werkloze afgestudeerden. “Na hun opleiding kloppen mensen vaak rechtstreeks bij de bijstand aan en doen ze dus een beroep op de gemeenschap, zelfs als ze weten dat ze per 1 oktober al een baan hebben. Daar heb ik bezwaar tegen. Met die bijstandsuitkering gaan ze vervolgens vier weken met vakantie naar het buitenland. Ga eerst maar aan de slag, denk ik dan, en later van je verdiende geld pas met vakantie.”

Noorman vindt ook dat van iemand die afgestudeerd is kan worden gevraagd tijdelijk een baan te accepteren beneden zijn opleidingsniveau. In de wijziging van de werkloosheidswet die minister De Vries en staatssecretaris Wallage (sociale zaken en werkgelegenheid) onlangs aan de Tweede Kamer hebben voorgelegd, komen de bewindslieden enigszins aan deze wens tegemoet. Zij vinden dat werkloze academici niet meer een half jaar lang werk mogen weigeren dat op HBO-niveau ligt. Noorman wil een stap verder gaan: ook een baan als administratief medewerker bij een uitzendbureau mogen de academici in haar visie niet weigeren. “Je bent tenslotte beginner op de arbeidsmarkt en vantevoren weet je dat het een oplossing van korte duur is.”