Zwitsers stemmen in met invoering van btw

ROTTERDAM, 29 NOV. De Zwitserse bevolking is gisteren akkoord gegaan met een ingrijpende wijziging van het belastingstelsel. Vanaf 1995 gaan de Zwitsers 6,5 procent btw (belasting op de toegevoegde waarde) betalen bij de aanschaf van goederen en diensten. Tot nu toe werd in Zwitserland alleen over goederen een omzetbelasting van 6,2 procent geheven.

Tijdens het gisteren gehouden referendum bleek het overgrote deel van de kiezers akkoord te gaan met deze belastingverzwaring, die is bedoeld om het sterk opgelopen overheidstekort terug te dringen. De Zwitserse regering heeft de afgelopen maanden een felle campagne gevoerd om de bevolking te doordringen van de ernst van de financiële situatie. Zwitserland heeft in drie eerdere referenda (in 1977, 1979 en 1991) de invoering van een algemene btw-heffing afgewezen. De regering verwacht op grond van de nieuwe btw-regeling 1,4 miljard Zwitserse francs (1,8 miljard gulden) extra binnen te krijgen. Zonder de btw-inkomsten zou het overheidstekort volgend jaar oplopen tot boven de zeven miljard Zwitserse francs.

Het nieuwe btw-tarief in Zwitserland ligt met 6,5 procent aanzienlijk lager dan de tarieven die in andere Europese landen worden gehanteerd. Duitsland kent een tarief van 15 procent, terwijl in Frankrijk en Italië respectievelijk 18,6 en 19 procent btw wordt betaald. In Nederland wordt over de meeste goederen en diensten 17,5 procent btw geheven.

De Zwitsers hebben zich gisteren uitgesproken tegen een verbod op tabaks- en alcoholadvertenties. Dit voorstel was ingediend door een groep dokters en verpleegsters, maar stuitte al eerder op sterke tegenstand van de regering.