Trilok Gurtu

Trilok Gurtu: Crazy Saints (CMP CD 66). Distributie: Dureco

De veelgevraagde Indiase slagwerker Trilok Gurtu - in maart speelde hij nog bij cellist Yo-Yo Ma in het concertgebouw - werkt ook op zijn eigen platen met Jan en alleman. Zijn muziek is daardoor weinig herkenbaar laat staan voorspelbaar.

Op Crazy Saints, zijn derde cd voor het Duitse label CMP, komen de uitdagingen van (broer?) Shobha Gurtu, die rijk versierde zang uit zijn moederland brengt, rockjazz gitarist Pat Metheny, de Franse klarinettist Louis Sclavis en onze landgenoot Ernst Reijseger die een electrisch geladen cello bespeelt.

De meest specifieke kleur hebben echter de stukken waarin Joe Zawinul zich laat horen, of beter gezegd: de zaak overneemt. In Ballad for 2 Musicians mag Gurtu zich nog de gelijke van de toetsenspeler wanen, The Other Tune is helemaal Zawinul zoals hij vaak klonk in wijlen Wheater Report: met exotische 'swamp-rock', een tikje geheimzinnig en hevig swingend. Hoe Trilok Gurtu als leider is, blijkt misschien duidelijker op 3 december wanneer hij aan het hoofd van een trio speelt in het Amsterdamse Parker's.

    • Frans van Leeuwen