TAP krijgt 1,5 miljard steun

MADRID, 29 NOV. De Portugese overheid wil de in problemen verkerende luchtvaartmaatschappij TAP-Air Portugal de komende jaren steunen met een bedrag van 140 miljard escudo (1,5 miljard gulden). Voorstellen hiertoe zullen binnenkort worden voorgelegd aan het Portugese parlement. Dat meldt het Portugese dagblad Expresso.

De steunmaatregelen, die worden gespreid over de komende vier jaar, moeten de luchtvaartmaatschappij saneren met het oog op een mogelijke privatisering. Hoewel er nog geen tijdschema voor het op de markt brengen van de luchtvaartmaatschappij is gemaakt, is de verwachting dat TAP binnen enkele jaren wordt geprivatiseerd.

De huidige resultaten maken een beursgang of verkoop van TAP echter problematisch. De luchtvaartmaatschappij boekte vorig jaar een verlies van ongeveer 300 miljoen gulden. Voor dit jaar werd aanvankelijk een verlies verwacht van meer dan 400 miljoen gulden, maar eerder deze maand maakt TAP bekend dat de maanden augustus en september dank zij het drukke toeristenseizoen met een bescheiden winst konden worden afgesloten. Hierdoor zou het verlies dit jaar ongeveer hetzelfde niveau bereiken als in 1992.

De overheidssteun is vooral bedoeld om de uitstaande schuldenlast van TAB te saneren. De luchtvaartmaatschappij heeft van haar kant al aangekondigd intern eveneens de nodige maatregelen te treffen die de resultaten moeten verbeteren. Het saneringsplan betekent dat een kwart van de tienduizend werknemers van TAP zijn baan zal verliezen en dat de salarissen voorlopig worden bevroren. Daarnaast zal TAP een aantal minder rendabele lijndiensten opheffen of herzien. De plannen waren vier weken geleden aanleiding voor heftige vechtpartijen op het vliegveld van Lissabon, waarbij verschillende agenten van de oproerpolitie gewond raakten en een tiental TAP-medewerkers werd gearresteerd.

    • Steven Adolf