Strijd op diverse plaatsen in Bosnië

SARAJEVO, 29 NOV. Aan de vooravond van het Geneefse Bosnië-overleg is op een aantal plaatsen in Bosnië weer hevig gevochten. Bovendien hielden de Bosnische Serviërs opnieuw hulpkonvooien van de VN-hulporganisatie UNHCR tegen.

VN-functionarissen spraken gisteren van een “kat-en-muisspel” dat de Bosnische Serviërs met de hulpkonvooien zouden spelen. Plaatselijke commandanten van de Bosnische Serviërs in het oosten van het land blokkeerden hulpkonvooien, bestemd voor Sarajevo en de moslim-enclave Srebrenica. Pas na urenlange onderhandelingen mochten de konvooien doorrijden; beide zijn inmiddels op hun bestemming aangekomen. Een konvooi waarmee het Scandinavische VN-bataljon in Tuzla moet worden bevoorraad, mocht echter Bosnië niet binnenrijden.

In Centraal-Bosnië verliep de voedseldistributie van de UNHCR met minder problemen, maar ook daar kwam het tot sabotage-acties van plaatselijke Bosnisch-Servische leiders.

In Sarajevo kostte gisteren de inslag van één enkele mortiergranaat vijf mensen het leven; vier van hen waren bij de explosie op een binnenplaats van de universiteit op slag dood, de vijfde stierf op weg naar het ziekenhuis. Er vielen vier gewonden.

Ook elders in Bosnië was zaterdag en gisteren sprake van geweld. In Mostar openden de Bosnische Kroaten een fel offensief dat ten doel heeft de naar schatting 55.000 moslims op de oostelijke oever van de Neretva af te snijden van de enkele duizenden moslims die zich, met enkele honderden moslim-soldaten, nog op de westelijke oever bevinden. Om de verbinding tussen beide groepen te verbreken trachtten de Kroaten met gericht artillerievuur en met inzet van sluipschutters twee geïmproviseerde bruggen over de Neretva te vernielen. Zeker twee mensen werden het afgelopen weekeinde doodgeschoten toen ze in het nachtelijk duister trachtten de bruggen over te steken. De moslims zetten Kroatische krijgsgevangenen in om de lichamen van de bruggen te halen.

De Bosnische Kroaten en de moslims vochten dit weekeinde verder vooral rondom de Kroatische enclave Kiseljak, niet ver van Sarajevo, en bij Vitez in Centraal-Bosnië, waar ze volgens de Kroatische radio een moslim-offensief afsloegen. De Bosnische Serviërs zetten zaterdag hun offensief tegen de moslims bij Olovo, dertig kilometer ten noorden van Sarajevo, voort. (Reuter, AFP, AP)