Ritsma de morele winnaar na eerste schermutselingen

BERLIJN, 29 NOV. Rintje Ritsma voelde zich gisteren een morele winnaar tijdens de eerste schermutselingen van de internationale schaatstop in het olympische seizoen. Op de overdekte baan van het Sportforum in Berlijn versloeg hij met nipt verschil Johan Olav Koss tijdens de afsluitende vijf kilometer.

Zijn landgenoten Falko Zandstra en Bart Veldkamp bleven zelfs op eerbiedige afstand. Het kon het verslagen tweetal niet echt verontrusten. Rintje is altijd vroeg in vorm en wie rijdt er nu al zo hard vroeg in het seizoen? Veldkamp, afgegaan door een serie misslagen, maakte er maar meteen een grapje over toen hij de Friese Rambo tegenkwam in de kleedkamer. “Maar hij ik moet wel zeggen dat hij zich van een outsider op de vijf kilometer heeft ontwikkeld tot een wereldtopper. Hij rijdt op dit moment als een beest.”

Ritsma verbeterde zijn tijd van vorige week in Eindhoven op deze afstand met zeven seconden. Het was een van de weinige hoogtepunten voor Nederland tijdens deze schaatsdriedaagse waar bij de sprinters Gerard van Velde alleen opviel door een goede kilometer en bij de vrouwen Annamarie Thomas zich olympisch nomineerde op de 1500 meter te midden van een equipe waar treurnis troef is geworden.

Ritsma genoot van het feit dat hij na zijn rit zag dat Johann Olav Koss zich stuk beet op zijn tijd van 6.49,11 seconden. De Noor, die na de wereldbekerwedstrijden van Hamar van komend weekeinde zal besluiten of hij zijn experimenten met een revolutionaire schaats zal voortzetten dan wel zich beperkt tot een nieuw schaatspak, kwam veertienhonderdste seconde te kort. Ritsma zag zijn zomerse arbeid omgezet in een triomf op het ijs. “Dat geeft me ook voldoening. Ik heb me in de voorbereiding meer ingespannen dan andere jaren. Daarnaast werpt mijn verbeterde techniek ook zijn vruchten af. Ik ben rechter vooruit gaan schaatsen. Daar denk ik niet meer bij na, dat gaat nu vanzelf. Als ik de komende maanden wat meer op snelheid ga trainen en wat minder duurwerk doe, moet ik nog sneller kunnen gaan.”

Falko Zandstra manifesteerde zich zeer ingetogen in Berlijn. Maar coach Ab Krook benadrukte dat de Europese- en wereldtitelhouder harder gaat rijden naarmate de grote schaatskampioenschappen naderen. In januari dus. Zandstra kon nog terugkijken op een redelijk geslaagde 1500 meter, Bart Veldkamp haalde geen enkele keer een toppositie. De vijf kilometer werd een mislukking doordat hij op een blokje stapte kort na de start. Daardoor opende hij twee seconden te langzaam. “Toen was mijn concentratie helemaal weg. Door de kwartetstarten (de organisatie in Berlijn probeerde met vier rijders per rit de tijdsduur van het programma te bekorten, red.) kreeg ik toen te maken met rijders die me gingen achtervolgen, wat ook niet bepaald bevorderlijk was.”

Thomas Bos verontrustte met een tijd van 7.13,56. De Zuidhollander stelt met dit soort prestaties zijn positie in de kernploeg ter discussie. Ab Krook gunt hem nog een paar weken de tijd om aan te tonen dat dit geen structurele zaak is. Krook tipte verder de Noor Kjel Störelid als het talent voor de toekomst. Het internationale mannenschaatsen kan in de breedte wel een kwaliteitsverbetering gebruiken.

Bij de vrouwen bleek Gunda Niemann weinig van haar onaantastbaarheid te hebben verloren. Ze won de mijl en de drie kilometer. Op die laatste afstand bleef Carla Zijlstra met een derde plaats enigszins in haar spoor. Ze voldeed met 4.25,96 ook aan de limiet voor deze afstand. Ze was echter al zeker van een nominatie. Dat gold niet voor Annamarie Thomas. Op de 1500 meter schaarde ze zich echter bij de eerste acht, een prestatie die door het NOC in principe ook wordt gehonoreerd met een ticket voor Hamar. “Ik ben nu wel druk”, moest ze bekennen. “Ik heb weken lopen schelden op die limiet. De afgelopen weken was ik herstellende van een griepje. Daardoor kon ik hier uitgerust starten.”

Afgaande op de wereldbekerwedstrijden in Berlijn gaat kernploegcoach Henk Gemser alleen met Zijlstra en Thomas naar de Olympische Spelen. Barbara de Loor eindigde op de schaatsmijl met een 28ste plaats in de achterhoede. Volgens Gemser zou ze zich op de drie kilometer “krachtig hebben gerevancheerd” maar met 4.36,60 kwam ze toch niet verder dan een negentiende plek. De Loor klaagde over vermoeide benen door zware training. “Alleen tijdens de NK afstanden op de snelle baan van Heerenveen zie ik voor mij nog mogelijkheden om me te kwalificeren voor de Spelen”, zei ze een beetje tegen beter weten in. De Loor kan zich troosten met het gegeven dat de rijdsters die afvallen voor de Spelen wel deelnemen aan het wereldkampioenschap in Butte dat een week voor de opening in Hamar heel ongelukkig is gepland. Gemser wil alleen al wegens de acclimatiseringsproblemen met zijn olympische kandidaten niet naar het WK in de VS. Gunda Niemann zal in Butte overigens ook ontbreken.

De Nederlandse sprintploeg wil het WK in Calgary juist aangrijpen om nog een toptijd te realiseren voor de Spelen. Wie dat behalve Gerard van Velde moeten gaan doen is onduidelijk.

    • Erik Oudshoorn