Riemen vast

De jongens willen dat ik een Mercedes koop. Een Mercedes is super gaaf en dergelijke. Ze zeuren me de kop gek. Dag na dag nemen ze mijn afweer onder vuur.

Ik zeg: ik heb helemaal geen geld voor een Mercedes. En hád ik geld voor een Mercedes, dan deed ik er wat anders mee. Want wat zie je nou in een Mercedes? Patsers en proleten, en misschien een enkele bankdirecteur.

Zij zeggen: je hebt geld zat, méér dan je wilt toegeven. Het is alleen maar dat je je schaamt tegenover je vrienden. Diep in je hart wil je best een Mercedes, Koos. En doe je het niet voor jezelf, doe het dan voor je bloedjes van kinderen.

Tegen deze achtergrond bespraken wij het gebruik van echte lijken bij proeven met auto-ongelukken. De man in een wetenschappelijke witte jas. Hij wurmt een dood kindje in een zitje en maakt het riempje vast. Vroeger speelde zijn geweten op, toen kreeg hij er nachtmerries van. Maar ze hebben hem bewerkt met argumenten. Hoeveel levens door dit werk worden gered, wat de auto betekent voor de economie, en zo meer. En iedereen weet tegenwoordig hoe het afloopt als een geweten in botsing komt met argumenten. Die witte jas doet zijn plicht. Hij is een verdienstelijk lid van de samenleving.

“Hm”, zei Jan. “Waarom doen ze die proeven hier niet. Als ik me dan opgeef, kom ik misschien nog eens in een Mercedes te zitten.”

    • Koos van Zomeren