PRI Mexico wijst Colosio aan als opvolger Salinas

MEXICO-STAD, 29 NOV. Luis Donaldo Colosio Murrieta, de 43-jarige minister van sociale ontwikkeling in Mexico, is gisteren door de regerende Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) aangewezen als haar kandidaat bij de presidentsverkiezingen van volgend jaar augustus.

Colosio wordt daardoor vrijwel zeker de opvolger van de huidige Mexicaanse president, Carlos Salinas de Gortari.

De kandidatuur van Colosi was minder verrassend dan het tijdstip waarop die wereldkundig werd gemaakt. De destape, letterlijk de ontmaskering, van de PRI-kandidaat werd niet eerder verwacht dan volgende maand of in januari. President Carlos Salinas zelf had dat onlangs laten doorschemeren. Maar nu Mexico zeker is van het doorgaan van het cruciale Noordamerikaanse vrijhandelsverdrag NAFTA, stond niets de benoeming van de kandidaat meer in de weg.

Luis Donaldo Colosio is niet alleen maar de kandidaat van de PRI voor de presidentsverkiezingen, hij is ook zeer vermoedelijk de volgende president van Mexico. De PRI heeft de afgelopen zes decennia onafgebroken geregeerd in Mexico, en niets wijst erop dat dit ook de komende zes jaar niet het geval zal zijn.

De uit de noordelijke Mexicaanse staat Sonora afkomstige Colosio heeft al een lange carrière in de Mexicaanse politiek en in de PRI achter de rug. Hij was afgevaardigde, senator, coördinator van de verkiezingscampagne van Carlos Salinas en voorzitter van de partij. Als minister van sociale ontwikkeling is hij nu belast met de uitvoering van het zogenoemde 'programma Solidariteit', een ambtieus regeringsproject voor de aanleg van elektriciteit, waterleidingen, rioleringen scholen, wegen en sportvelden op het Mexicaanse platteland. De overheid zorgt voor het geld, de dorpsgemeenschap voor de mankracht. Het is een programma waarbij de meeste Mexicanen eigenlijk niet weten of het van de overheid is of van de PRI, en dat is exact het effect waar de regeringspartij op heeft gegokt.