PÂTÉ VAN KALFSLEVER

In aansluiting op het recept voor Venetiaanse kalfslever (zie Recept van 6 november jl.) volgt hieronder de aanwijzing voor het maken van een verbazend lekkere pâté van de restanten van dit vleesgerecht. Ik schrijf nu wel restanten, maar wie het recept voor Venetiaanse lever heeft gelezen, zal zich wellicht herinneren dat ik heb aangeraden één portie extra te maken die bestemd was voor deze pâté.

Voor 4-6 personen:

1 portie Venetiaanse kalfslever

zachte boter

zout en versgemalen witte peper

4 theelepels Grappa

Voor wie het recept voor Venetiaanse kalfslever miste: voor 1 portie worden 125 gram uien en 2 eetlepels fijngehakte peterselie 40 minuten in gesloten pan in boter gesmoord op laag vuur, vervolgens wordt 125 gram kalfslever 5 minuten meegesmoord waarbij 2 minuten voor het einde 2 eetlepels witte wijn over de uien worden gegoten; zout en peper op het laatst. Zo, en nu de pâté. Pureer de afgekoelde lever en uien in een food processor. Weeg de puree, doe hem over in een kom en voeg de helft van het gewogen gewicht aan boter toe. Prak de boter door het vleesmengsel tot een homogene en luchtige pâté is verkregen. Proef op zout en peper en roer de Grappa erdoor. Schep de pâté over in een porseleinen pâtéschaaltje. Laat de pâté, afgedekt, enkele uren opstijven in de ijskast. Deze Venetiaanse kalfsleverpâté is een aardig substituut voor ganzeleverpâté. Serveer de pâté als voorgerecht en geef er warm geroosterd brood bij of flinterdunne volkorencrackertjes.

In het recept van afgelopen zaterdag (27.11.) moet bij de ingrediënten voor GEVULDE SPECULAAS MET EEN NOTENDEKSEL nog 125 gram boter worden vermeld.

    • Florine Boucher