Overdracht Macao geen probleem

LISSABON, 29 NOV. De Chinese president, Jiang Zemin, is gisteravond in Lissabon gearriveerd voor een officieel bezoek aan Portugal, waarbij de toekomst van het Portugese gebiedsdeel Macao, dat in 1999 weer onder Chinees gezag komt, hoofdonderwerp van gesprek zal zijn.

Het is het eerste bezoek van Jiang in een land van de Europese Unie sinds de gewelddadige onderdrukking van de democratische beweging op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.

Portugese functionarissen beschrijven de relaties met China als uitstekend. In tegenstelling tot Groot-Brittannië heeft Portugal niet geprobeerd de democratie in Macao te bevorderen voor de overdracht aan China. Lissabon heeft zich integendeel grotendeels geschikt in de Chinese verlangens in de onderhandelingen over de toekomst van het gebied.

Mensenrechten-activisten hebben scherpe kritiek op de overeengekomen Basic Law, die geen garantie geeft voor het overleven van veel van de politieke vrijheden en individuele rechten die de inwoners van Macao nu genieten. Wel is het kapitalistisch systeem voor de komende 50 jaar gewaarborgd. (Reuter, AFP)