Onvrede bij politie Epe na afsluiten onderzoek

EPE, 29 NOV. Een aantal leden van het rechercheteam van de politie in Epe is teleurgesteld over het besluit van Justitie om het onderzoek in de Eper incestzaak per 1 december af te ronden. Volgens woordvoerder B. Top van de regio-politie Noord Oost Veluwe “liggen er nog verdenkingen die dieper uitgezocht moeten worden. De slachtoffers hebben namen genoemd van mensen die betrokken zouden zijn bij de zaak. Het team heeft het idee dat daar aanhoudingen en veroordelingen uit voort zouden kunnen komen”.

Top noemt als voorbeeld een huisarts die op verzoek van het openbaar ministerie wel gehoord is, maar niet aangehouden. “Als je al zo lang bezig bent met het onderzoek en het idee hebt nog iets boven water te kunnen krijgen, dan wil je dat àlles wordt uitgezocht”. De politiewoordvoerder sluit overigens niet uit dat op de valreep nog een verdachte wordt aangehouden.

Dat zou de negende verdachte in de Eper incestzaak zijn. Zes verdachten, onder wie de vader, de moeder en de ex-man van één van de twee zussen uit Epe, zitten nog steeds in voorarrest. Zij worden beschuldigd van moord op pasgeborenen, illegale abortussen en seksueel misbruik van de slachtoffers. Twee andere verdachten die kortgeleden werden aangehouden, zijn na enkele dagen weer vrijgelaten.

Het openbaar ministerie laat het onderzoek afronden omdat er “voldoende bewijsmiddelen zijn om tot een veroordeling te komen”. Volgens officier van justitie R.S.T. van Rossem wacht men alleen nog op de rapporten van een aantal getuigen-deskundigen. In het Pieter Baancentrum in Utrecht werd een aantal verdachten psychisch onderzocht en ook de slachtoffers zijn zowel op medisch als psychisch gebied door deskundigen onderzocht.

De zaak is al twee keer aangehouden omdat het onderzoek nog niet was afgerond. Het proces is uitgesteld tot 18, 19 en 20 januari en zal dienen bij de rechtbank in Zutphen.