No Alternative

No Alternative. (Arista 18737-2)

De titel van de benefiet verzamel-cd No Alternative dient twee doelen. Om duidelijk te maken dat er niet zoiets bestaat als 'alternatieve rock', zegt de samensteller in het tekstboekje. En als statement omtrent aids: dat we geen keuze hebben dan met de ziekte te leren leven, op een manier die 'eerlijk, barmhartig en met verantwoordelijkheidsgevoel' is. No Alternative is het derde cd-project van The Red Hot Organization, een organisatie die aids onder de aandacht wil houden en fondsen werft.

Negentien Amerikaanse gitaarbands hebben een nummer bijgedragen dat nog nergens eerder was uitgebracht, zoals Soul Asylum, Buffalo Tom, Pavement, The Breeders en Bob Mould. Op de hoes staan er achttien vermeld, Nirvana's Sappy is het verrassingsnummer dat de cd afsluit. Daarmee volgt het op Patti Smiths ontroerende, a capella uitgevoerde Memorial Tribute voor haar vriend Robert Mapplethorpe, de aan aids overleden Amerikaanse fotograaf. Het is de enige song op No Alternative die rechtstreeks op de ziekte betrekking heeft.

Maar ook de andere nummers lijken bedoeld om mededogen en het besef van de eigen sterfelijkheid uit te drukken. Groepen die bekend staan om hun ruige gitaarwerk, zijn hier te horen met violen en klavecimbels. Een enkele band vormt een uitzondering, zoals het lompe Bitch van de Goo Goo Dolls. In zijn ondraaglijke sentimentaliteit zorgt Bob Mould met Can't Fight It voor het toepasselijke hoogtepunt van de cd.

    • Hester Carvalho