Nigeria stuurt 17 officieren naar huis

LAGOS, 29 NOV. Het Nigeriaanse ministerie van defensie heeft het afgelopen weekeinde zeventien legerofficieren 'met pensioen' gestuurd.

Tien van hen staan bekend als aanhangers van de voormalige militaire president Babangida, die in augustus aftrad. Zij bekleedden hoge politieke functies onder diens bewind. Onder de ontslagen officieren is ook bevelhebber John Shagaya van de Westafrikaanse vredesmacht ECOMOG, die in het buurland Liberia toeziet op de naleving van een vredesakkoord. Shagaya geniet in West-Afrika veel prestige en wordt gezien als een van de belangrijkste tegenstanders van generaal Abacha, de nieuwe militaire machthebber van Nigeria.

Abacha stelde zichzelf vorige week aan het hoofd van een regering van militairen, ervaren burgerpolitici en prominente voorvechters van de democratie, onder wie partijgenoten van de miljardair Moshood Abiola die de in juni geannuleerde verkiezingen won. (Reuter)