Militaire arm Fatah hervat de strijd tegen leger Israel

JERUZALEM, 29 NOV. De belangrijkste gewapende tak van Yasser Arafats beweging Al-Fatah, hervat de gewapende strijd tegen het Israelische leger in bezet gebied.

Volgens een aankondiging is de aanleiding daartoe het doodschieten van Ahmed Abu Ar-Resh, een lid van de strijdgroep dat gebruik had gemaakt van een Israelische amnestie. Hij stond gisteren in Khan Yunis in de Gazastrook te praten met enkele activisten die zich niet hadden overgegeven toen de schotenwisseling ontstond waarbij hij de dood vond. De strijdgroep had eind september meegedeeld in opdracht van Arafat en in verband met het akkoord tussen Israel en de PLO de gewapende strijd te staken.

Israelische gevechtshelikopters hebben gisteren aanvallen uitgevoerd op de bases van twee radicale Palestijnse groepen in het vluchtelingenkamp Ain el-Hilweh in Zuid-Libanon. Het was de eerste Israelische aanval op Palestijnse doelen in Libanon sinds Israel en de PLO op 13 september een akkoord tekenden. Wel waren aanvallen op posities van de Libanese, fundamentalistisch-shi'itische beweging Hezbollah uitgevoerd.

Doelwit waren gisteren het Democratisch Front voor de Bevrijding van Palestina (DFLP) en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP), die beide deel uitmaken van een coalitie van 10 groepen die het akkoord tussen Israel en de PLO afwijzen. Beide hebben ze de afgelopen weken ook acties ondernomen tegen Israelische eenheden in de door Israel afgekondigde veiligheidszone in Zuid-Libanon. (Reuter, AP)