Kate Bush

Kate Bush. The Red Shoes (cd 8 27277 2)

Op de nieuwe cd van Kate Bush, The Red Shoes, staat in ieder geval een briljant nummer. Het opzwepende Why Should I Love You is de onverwachte combinatie van Kate Bush, Prince en het Bulgaarse vrouwenkoor Trio Bulgarka. Na het intro, dat weer een typisch feeëriek Bush-nummer belooft in te luiden, volgt een met bas en synthesizer aangezet dansfeest. Uiteindelijk wordt afgesloten met een vraag en antwoord-spelletje tussen Bush' heldere stem en het hitsige geluid van Prince: 'of all of the people in the world, why should I love you'.

Ook met Constellation Of The Heart refereert Kate Bush aan Prince. Niet alleen omdat de titel lijkt op zijn Condition Of The Heart, wat betreft de muzikale uitvoering had het nummer evengoed op 1999 kunnen staan. Maar behalve deze twee uitzonderingen gaat het overgrote deel van The Red Shoes ten onder aan Bush' tot het uiterste doorgevoerde arrangeerdrift. Instrumenten van de meest uiteenlopende stijl en klankkleur zijn als patchwork naast elkaar geplaatst. En meer dan op de voorlaatste cd, The Sensual World (1989), passen de nummers daardoor stuk voor stuk binnen een bepaald genre. In Eat The Music bijvoorbeeld zijn nerveuze ritmes en gitaren samengevoegd tot een Afrikaans geörienteerd geheel en Moments Of Pleasure zou de apotheose van een romantische musical kunnen zijn.

Bush is op The Red Shoes even makkelijk folkloristisch als dansbaar en soms ook hartverscheurend openhartig (in Lily). Maar het lijkt alsof ze uit de overdaad aan mogelijheden geen keuze meer kon maken.

    • Hester Carvalho