Jeugd zet zich in voor milieu zolang dat niet teveel kost

DEN HAAG, 29 NOV. “Ik hoef heus geen eigen auto of met het vliegtuig naar Spanje. Met de trein gaat dat toch ook goed?” Cleo Bosch is zeventien en draagt het milieu een warm hart toe. Maar geen enkel wegwerpartikel meer kopen, dat heeft ze er niet voor over. “Ik moet toch elke dag mijn make-up van mijn gezicht kunnen halen?”

Cleo is één van de 850 jongeren die afgelopen zaterdag in de Amsterdamse Beurs van Berlage bijeen waren voor het nationaal milieu referendum. De jongeren, geselecteerd door het onderzoeksbureau NIPO om een getrouwe afspiegeling van de Nederlandse jeugd weer te geven, mochten over 30 milieustellingen hun mening geven. Het referendum was georganiseerd door de Nationale Jongerenraad voor Milieu en Ontwikkelingssamenwerking.

Aan hetzelfde stemtafeltje als Cleo zit ook Ed Bakker (17). Beiden zijn leerlingen uit 4-HAVO. Ed, getooid met omgekeerde honkbalpet, vindt het milieu “maar gezeur”. Belasting op vliegtickets? “Kom nou, ik wil eindelijk ook eens kunnen vliegen en we betalen al genoeg belasting.” Bij elke stelling waarin hogere belasting wordt voorgesteld, stemt Ed dan ook consequent tegen.

Het merendeel van de aanwezige jongeren - zo blijkt uit de uitslag - is wel begaan met het milieu. 91 procent stemt voor extra belasting op milieuvervuilende grondstoffen en produkten en een belastingverlaging op arbeid. Bijna hetzelfde percentage (87 procent) vindt dat de overheid minder gasboringen moet toelaten en 80 procent wil dat het nu gereserveerde geld voor nieuwe wegen en tunnels ten goede komt aan het openbaar vervoer.

Toch is deze uitslag voor minister Alders (VROM) geen reden om lovende woorden te spreken. De minister constateerde dat de jeugd wel bereid is wat voor het milieu te doen maar dat het geen geld mag kosten. De jeugd wil wel minder vlees gaan eten en twee dagen per jaar mee helpen met het planten van bomen, maar 61 procent zegt ook geen duurdere ecologische produkten te zullen kopen.

Volgens de net afgestudeerde Jan Toersche (24) komt dit omdat het woord belasting zo'n negatieve reactie oproept. “Je moet mensen aanspreken op hun verantwoordelijkheden en niet met extra belastingmaatregelen aankomen. Nederland is al doorspekt met belastingen en daarom hadden een aantal stellingen anders gebracht moeten worden.”

De grote weerstand tegen extra belasting blijkt vooral bij de stelling over bodemsanering. Volgens 65 procent moet alle vervuilde grond binnen twintig jaar zijn schoongemaakt, terwijl 19 procent maar bereid is daar extra voor te betalen. Alders noemde het teleurstellend dat zo weinig jongeren mee willen betalen aan een probleem dat door de meerderheid wel als ernstig wordt ervaren.