Japanse koersval doet Damrak niets

AMSTERDAM, 29 NOV. De Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen niet gereageerd op de scherpe koersval in Japan, waar de beurs vanmorgen bijna vier procent lager sloot. De EOE-index stond rondom het middaguur op een fractioneel verlies, na eerder een lichte winst te hebben genoteerd.

AMSTERDAM De aandelenkoersen kregen vanmorgen in Amsterdam positieve impulsen van een hogere dollarkoers, een iets betere obligatiemarkt en van de ontwikkelingen in Londen. De Britse beurs liet Tokio ook links liggen en richtte de aandacht op de morgen te presenteren tussentijdse begroting voor het volgend jaar. De verwachtingen daarover zijn nogal hooggespannen. De FTS-index sloeg dan ook snel om van een verlies met zeven punten in een winst van ongeveer dertig punten. In Amsterdam volgde de EOE-index van de 24 meest actieve aandelen met een stijging tot 382,59 punten, tegen een slot van 381,64 punten vrijdag. Aan het begin van de middag ging de beurs iets terug en noteerde een verlies van 0,07 punt.

Die geringe terugval was te wijten aan de daling van het aandeel Koninklijke Olie, dat een veer moest laten nu de olieprijs zich rond de 14 dollar per vat beweegt. Rondom het middaguur stond Koninklijke Olie op 191 gulden, een verlies van 2,70 gulden. Het fonds had niet alleen last van de lage olieprijs, maar ook van het gerucht dat de dividendpolitiek meer wordt aangepast aan de bedrijfsresultaten. Daardoor zou het fonds veel van zijn charme verliezen.

Nedlloyd moest door winstnemingen een daalder inleveren op 53,90 nu de positieve uitstraling van de optimistische verwachtingen wegebt. Aegon wentelde zich behaaglijk in de positieve bijstelling van het sentiment rondom verzekeringswaarden en lag er 1,30 beter bij op 100,80 gulden. De door analisten verhoogde winstverwachting ligt daaraab zeker ook ten grondslag.

TOKIO Op de effectenbeurs van Tokio daalde de Nikkei-index van 225 aandelen met 647,66 punten tot 16.078,71 punten.