Inname water wordt gestopt; Maaswater is sterk vervuild na Waalse lozing

WERKENDAM, 29 NOV. Het Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch is voor de zesde keer dit jaar gedwongen de inname van Maaswater voor de bereiding van drinkwater te staken, dit keer door sterk verhoogde concentraties van de chemische stoffen pyridine en di-isopropylether.

Directeur drs. G. Oskam verwacht dat de spaarbekkens in de Biesbosch medio deze week voor onbepaalde tijd dicht moeten. Beide stoffen zijn in de rivier terecht gekomen door industriële lozingen op het Waalse traject van de Maas. Oskam vermoedt dat het om opzettelijke lozingen gaat: “Daar heb ik geen bewijzen voor”, zegt hij, “maar het is de afgelopen tijd meermalen voorgekomen dat de Maas juist in het weekeinde sterk vervuild bleek en dat kan volgens mij niet per ongeluk zijn gebeurd.”

Ook minister Maij (verkeer en waterstaat) toont zich verontrust over de jongste verontreiniging van de Maas. Vandaag zou ze haar Waalse collega Lutgen om opheldering vragen. Zowel de minister als Oskam zijn verbaasd dat de Belgen niet hebben gewaarschuwd voor een nieuwe gifgolf. De vervuiling is pas vastgesteld bij een meetstation van Rijkswaterstaat aan de grens in het Nederlandse Eijsden.

Vorige week werden daar al verhoogde gehalten pyridine gemeten, een oplosmiddel dat wordt toegepast bij de synthese van bestrijdingsmiddelen en verfstoffen. Naar verwachting zal dit gif aanstaande woensdag de waterreservoirs in de Biesbosch bereiken. Afgelopen weekeinde vond men in Eijsden bovendien sterk verhoogde concentraties di-isopropylether, dat in de industrie onder meer wordt gebruikt als oplosmiddel voor harsen en verf.

Bij de laatste metingen bleek de zogenoemde alarmeringswaarde voor deze stof met een factor dertig te zijn overschreden, een record voor dit jaar. Naar schatting is er 3.000 kilo di-isopropylether in de Maas geloosd.

Een andere stof die de drinkwatervoorziening bedreigt, is tri-butylfosfaat, dat wordt toegepast als weekmaker voor plastics. Ook deze verbinding is pas in Eijsden aan het licht gekomen.

Het Waterwinningbedrijf Brabantse Biesbosch tapt water uit de Maas om het als halffabrikaat af te leveren aan de Rotterdamse agglomoratie, Dordrecht, Delft, West-Brabant en een deel van Zeeland, met in totaal anderhalf miljoen consumenten. De drie spaarbekkens van dit bedrijf bevatten samen 33 miljoen kubieke meter rivierwater.

Tot nu toe dit jaar zijn de reservoirs gedurende ruim zestig dagen gesloten geweest, ongeveer net zo lang als in 1992. Afgelopen zomer moest de inname zes weken achter elkaar worden gestaakt door verontreining met het bestrijdingsmiddel diuron. Deze stof komt voornamelijk in de Maas terecht door uitspoeling op Nederlands grondgebied.