Hamas vreest de Palestijnse politie

GAZA, 29 NOV. Geen muur, geen luik is onbeschreven in de Gazastrook. Teksten van Hamas, de moslim-fundamentalistische oppositie tegen het akkoord tussen Israel en de PLO, symbolen van Yasser Arafats Al-Fatah, de kleurrijke taal van de Palestijnse revolutie, de intifadah die als een storm kan opzetten en ook weer kan gaan liggen.

In het straatbeeld zijn nog de sporen te zien van het oplaaien van de intifadah na de dood van de Hamas-held Imad Akel door toedoen van een geheime Israelische legereenheid, vorige week. Uitgebrande autowrakken liggen dwars over straat, op veel plaatsen zitten gaten in het asfalt doordat banden in brand waren gestoken. Hier en daar worden nog banden aangestoken. Overal liggen stenen, overal stinkt niet-opgehaald vuil.

De snelle vorming van een Palestijnse politiemacht in de Gazastrook maakt leden van Hamas zenuwachtig. “We zijn bang voor deze politie”, zei Moksen Ali, een van de naar buiten tredende topfiguren van Hamas gisteren in Gaza. “De Palestijnse politie zal handelen zoals iedere politiemacht die door Arabische regimes tegen de oppositie wordt ingezet.”

Volstrekt overtuigd van het islamitische recht om de strijd tot de vernietiging van de staat Israel voort te zetten, voorziet Moksen Ali een scenario van bloedige botsingen tussen de Palestijnse politie en Hamas na 13 december, de datum waarop volgens het akkoord de Palestijnse autonomie in de Gazastrook en Jericho moet beginnen. Tweemaal heeft hij al in de Israelische gevangenis gezeten, in totaal 28 maanden, samen met sheik Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas. Niet omdat hij wapens droeg, maar wel omdat hij de boodschap van de Hamas-revolutie predikte.

In zijn kantoor, El-Salah, de islamitische associatie in Gaza waar noodlijdende Palestijnen hulp kunnen krijgen, ziet hij het meedogenloze optreden van de Egyptische politie tegen de moslim-fundamentalisten en van het Algerijnse leger tegen het FIS als een model van het drama dat zich in de Gazastrook kan afspelen. Als het autonomie-akkoord het andere gezicht is van de voortzetting van de Israelische bezetting, dan zal volgens zijn logica de Palestijnse politie moeten optreden tegen Hamas-strijders die Israelische soldaten en kolonisten in en buiten de autonomie-gebieden na 13 december blijven aanvallen.

“Onze strijd gaat door”, zegt Moksen Ali zo rustig als alleen een man kan spreken die bereid is voor zijn ideaal, in dit geval de islam, te sterven. “We zijn niet tegen de joden omdat het joden zijn. Maar we kunnen niet aanvaarden dat joden naar Israel komen, ons land stelen en onze kinderen doden. We zijn ook niet tegen vrede. Maar dit is geen vrede. Israel geeft ons de dood. Israel wil ons met deze gevaarlijke overeenkomst afmaken”, zegt hij.

Pag.5: 'Het voedsel van de vrede is vergiftigd'

PLO-leider Yasser Arafat is volgens hem met het akkoord met Israel een pion geworden in de in het Westen uitgebroede samenzwering tegen de islam. Hij is ervan overtuigd dat de PLO-leider zich met handen en voeten aan Israel heeft gebonden en zijn ziel aan het Westen heeft verkocht. “Het voedsel van de vrede is vergiftigd. Deze overeenkomst maakt de Palestijnen gevangenen in een groot kamp. De Palestijnen worden bedelaars van de rijke Arabische landen en het Westen.”

Deze retoriek, die er even vloeiend als een gebed uitkomt, wordt gevoed door de frustratie dat Israel de PLO de hand reikte toen Hamas een grote bloei doormaakte in de harten van de Palestijnen. “Israel heeft de PLO een nieuwe ziel gegeven”, zegt Moksen Ali. Voor Hamas is de hoop die Israel de Palestijnen via de PLO geeft echter niet meer dan een tijdelijke tegenslag.

De Palestijnen zullen volgens hem snel begrijpen dat Israel geen vrede wil. Als dat duidelijk wordt zal “het hele Palestijnse volk de kant van de islamitische beweging kiezen”. Moksen Ali legt uit dat Hamas zich om deze simpele reden van geweld tegen de Palestijnse autonomie, tegen de machtsinstrumenten van Yasser Arafat, zal onthouden. Hamas laat de tijd voor zich werken en is vastbesloten door voortzetting van de strijd tegen Israel de fundamenten van de Palestijnse autonomie te ondermijnen.

Na de pro-Hamas uitbarstingen van de afgelopen dagen in de Gazastrook was gisteren de stemming op het PLO-kantoor in de stad Gaza niet al te vrolijk. Sabeh el-Masri, van de afdeling van internationale betrekkingen van de PLO, beklaagt zich dat het harde optreden van de Israelische militairen tegen gezochte Palestijnen het geloof van de Palestijnse bevolking in de vreedzame bedoelingen van Israel dagelijks zwaar beproeft en daardoor de Hamas-oppositie in de kaart speelt. “We bevinden ons in een kritieke fase. We kunnen ons volk niet overtuigen dat Israel vrede wil. Sedert 13 september voelen we Israels ijzeren vuist. Tussen de 40 en 45 Palestijnen zijn sedertdien gedood en 12 huizen vernietigd.”

Deze PLO-woordvoerder verwerpt het idee dat de jacht van geheime Israelische eenheden in de bezette gebieden op “gezochte Palestijnen”, van wie de meesten leden van de strijdgroep van Hamas zijn, het in feite de PLO gemakkelijker maakt op 13 december de teugels van het zelfbestuur in handen te nemen.

“We zijn één volk”, zegt hij, “ondanks meningsverschillen treuren we over de dood van iedere Palestijn.”

De naderbijkomende magische datum van 13 december, waarop volgens Sabeh el-Masri de fundamenten van de vijf jaar later uit te roepen Palestijnse staat worden gelegd, is bron van de hyper-bedrijvigheid in het PLO-gebouw.

Ibrahim Muhanam, de Palestijnse politiechef, laat zich opmerkelijk nors door televisieploegen filmen. De Israelische parlementariër Rehavam Ze'evi van de Vaderland-partij, die al heeft aangekondigd zonder pardon op elke Palestijnse politieagent te schieten die zijn auto aanhoudt, noemt hij een “cowboy”. De Palestijnse politiechef wordt omringd door in nieuwe grijze pakken - wijde jasjes waaronder pistolen - gestoken Palestijnse lijfwachten, lange jonge mannen die met strakke gezichten al de verantwoordelijkheid van de macht uitstralen.

Van de 11.500 Palestijnen die zich voor de Palestijnse politie hebben gemeld zullen er in de Gazastrook in eerste instantie 3.000 worden gerecruteerd. De Palestijnse politie zal worden versterkt met soldaten van het Palestijnse Bevrijdingsleger. Uiteindelijk zou de Palestijnse politie op een sterkte van 15.000 komen. Het aantal van 25.000 wordt ook wel genoemd. Dit verschil is onderdeel van de onvermijdelijke verwarring die aan het opzetten van de Palestijnse autonomie onder zeer moeilijke omstandigheden voorafgaat.

Palestijnse bronnen in Gaza ontkennen dat de Palestijnse politie in de gevlekte tijger-uniformen van parachutisten zal worden gestoken. De politie-agenten die op 13 december in de openbaarheid treden, zullen op Jordaans model en kleur gesneden uniformen dragen, met natuurlijk de havik, het symbool van de Palestijnse staat, op de petten.

    • Salomon Bouman