GroenLinks: asielbeleid geen inzet verkiezingen

AMSTERDAM, 29 NOV. Het Tweede-Kamerlid I. Brouwer, die samen met M. Rabbae lijsttrekker is van GroenLinks, wil niet dat het asielbeleid een onderwerp wordt bij de verkiezingen. Kortgeleden zeiden woordvoerders van de vier grote partijen in deze krant te verwachten dat het asielbeleid juist wel een onderwerp wordt bij de verkiezingsstrijd.

Tijdens het congres van haar partij waar het verkiezingsprogramma werd vastgesteld, afgelopen zaterdag in Amsterdam, zei Brouwer: “Wie uit de problemen van 15 miljoen mensen uitgerekend die van de 25.000 opgejaagde asielzoekers kiest als hèt thema voor de verkiezingsstrijd, gedraagt zich als de verveelde schoolklas die zich uit balorigheid stort op dat ene wereldvreemde jongetje dat altijd de bal mist.”

Brouwer keerde zich tevens tegen de eis van haar eigen partij om de monarchie af te schaffen. Er zijn belangrijker vraagstukken waar GroenLinks zich druk over dient te maken, zei ze, zoals het tegengaan van de tweedeling in de samenleving. Bovendien beschouwt Brouwer sommige kersttoespraken van de koningin als steun voor het milieubeleid van GroenLinks.

Verwarring was er over de wensen van het congres op defensie-terrein. Een meerderheid wil dat de fractie morgen tegen de defensie-begroting stemt. Maar de defensiewoordvoerder van de fractie wees erop dat de wens van het congres om meer aan vredesoperaties deel te nemen, overeenkomt met de plannen van minister Ter Beek (defensie). Zij achtte het mogelijk dat de fractie morgen verdeeld stemt om het congres tegemoet te komen.

Op sociaal-economisch terrein matigde het congres zijn wensen. Een voorstel om de uitkeringen sneller te laten stijgen dan het loon haalde het niet. Wel zouden werklozen die langdurig in de WW zitten en jongeren in de WAO een hogere uitkering moeten krijgen.