Groen afval doet het beter als voer dan als compost

HILVERSUM, 29 NOV. Groente-, fruit- en tuinafval kan tot een hoogwaardiger produkt dan compost worden verwerkt.

Het bedrijf Green Food in Voorburg wil er een basisgrondstof voor mengvoer voor koeien en varkens van maken. De onderneming maakte zondag bekend op zoek te zijn naar 60.000 ton 'gft-afval' om te kunnen beginnen. Onderzoek bij het Instituut voor Veevoedingsonderzoek in Lelystad heeft aangetoond dat het gescheiden ingezamelde groene afval na reiniging, sterilisatie en drogen een produkt met hoge voedingswaarde oplevert. Tot nog toe is het probleem dat het vee via het groene afval allerlei ziekten kan oplopen. Het plan zou mogelijk een oplossing kunnen bieden voor de dreigende compostoverschotten. Naar schatting zal in 1994 1,7 miljoen ton groen afval worden ingezameld. Dat levert 850.000 ton compost op, terwijl volgens marktonderzoek slechts 600.000 ton kan worden afgezet. Ook financieel kan verwerking tot veevoer concurreren met compostering. De verwerkingstijd duurt één uur. Compostering vergt minimaal twee weken.