Golf van geweld in Algerije

ALGIERS, 29 NOV. In een nieuwe golf van geweld tussen moslim-extremisten en autoriteiten zijn de afgelopen zes dagen in Algerije 43 mensen om het leven gekomen: 14 leden van de veiligheidsdiensten, 17 burgers en 12 moslim-extremisten. In het kader van het moslim-extremistisch geweld zijn meer dan 1.600 mensen gedood sinds de autoriteiten rond de jaarwisseling een verkiezingsoverwinning voor het fundamentalistische Front van Islamitische Redding (FIS) verijdelden. Het FIS werd vervolgens verboden.

Onder de buitenlandse gemeenschap in het land groeit de spanning nu woensdag een ultimatum afloopt dat de Gewapende Islamitische Groep aan buitenlanders heeft gesteld om Algerije te verlaten. De meerderheid van de gezinnen van Europese werknemers in Algerije is inmiddels vertrokken; veel van de achterblijvers bivakkeren in discreet bewaakte hotels of zijn bij elkaar in de buurt gaan wonen. Sinds het ultimatum een maand geleden werd uitgevaardigd zijn geen aanslagen meer op buitenlanders gepleegd, maar het dreigement het geweld na woensdag te hervatten wordt zeer serieus genomen door zowel betrokkenen als autoriteiten. (Reuter, AFP)