Geld voor teruggave gestolen urnen

LEEUWARDEN, 29 NOV. De CVN, de overkoepelende organisatie van crematoria in Nederland, looft 500 gulden beloning uit voor personen die inlichtingen kunnen geven over de verblijfplaats van twee gestolen urnen. De urnen werden in mei van dit jaar ontvreemd uit het colombarium van het crematorium in Goutum.

In een advertentie in de twee regionale dagbladen in Friesland worden mensen die meer weten over de urn of de asinhoud opgeroepen contact op te nemen. Volgens directeur F.A. de Wit van de CVN vormt de advertentie “een uiterste poging” om meer over de urnen te weten te komen. De Wit stelt dat het voor de nabestaanden een haast ondraaglijke emotionele last is nu ze niet weten waar de urnen zijn.

“De onzekerheid hierover vreet ontzettend aan de mensen. Het is echt heel schrijnend, want je kunt dit op geen enkele manier vergoeden”, aldus De Wit. De urnen, die aan de onderkant vast zaten in de nis van de bewaarplaats van urnen in het crematoirum, werden door onbekenden losgerukt en meegenomen. Het eerder afzoeken van het terrein van het crematorium, het dreggen van sloten en het inschakelen van een helderziende leverden niets op.

Twee maanden geleden plaatste de CVN ook een advertentie. Nu is voor het eerst een beloning in het vooruitzicht gesteld.