Egypte executeert moslim-extremisten

KAIRO, 29 NOV. Twee dagen na de mislukte aanslag op premier Atef Sedki zijn in Egypte twee moslim-extremisten opgehangen.

Daarmee hebben de Egyptische autoriteiten volgens waarnemers willen aantonen dat zij van plan zijn hun strijd tegen het moslim-extremisme met harde hand voort te zetten. Dit jaar zijn inmiddels 20 mensen geëxecuteerd op beschuldiging van islamitisch geïnspireerde gewelddaden.

De twee, 21 en 22 jaar oud, waren ter dood veroordeeld door de militaire rechtbank van Kairo wegens een aanslag in juli op de president van deze rechtbank, generaal Ahmed Abdallah. De daders hadden zich echter vergist en op een generaal van de landmacht geschoten, die overigens ongedeerd bleef. Bij de aanslag kwamen een politieman, een passant en twee van de aanvallers om het leven.

De autoriteiten hebben tegelijkertijd de pers verboden om vraaggesprekken met moslim-extremisten te publiceren. “Dergelijke groepen mogen niet worden gesteund”, zei minister van binnenlandse zaken Hassan al-Alfi, die zelf in augustus werd gewond bij een bomaanslag. “Hun vraaggesprekken moeten niet worden gepubliceerd omdat ze provocerend zijn.”

In dit verband wordt al een onderzoek ingesteld naar de publikatie van een vraaggesprek met een in ballingschap levende leider van de extremistische groep Al-Jihad in het orgaan van de oppositionele Arabische Democratische Nasseristische Partij. De man zei in het per fax uitgevoerde vraaggesprek dat de moordaanslagen op Egyptische functionarissen “inleiding zijn op de verandering” die van Egypte een zuiver islamitische staat zal maken. (Reuter, AFP)