Eagles voegen eervol verlies toe aan reeks nederlagen bij Ajax

AMSTERDAM, 29 NOV. Go Ahead Eagles is het gewend van Ajax in De Meer te verliezen. De laatste overwinning van de Deventenaren in Amsterdam dateert uit de jaren dertig. Gistermiddag voegden ze aan de lange, onafgebroken reeks van nederlagen een eervolle verliespartij toe: 4-0.

Ajax had net als bij FC Groningen vorige week een stroeve start. Ook nu vielen alle Amsterdamse goals na de rust. Bijna vijftig minuten mocht Go Ahead Eagles, dat uit de laatste zes wedstrijden elf punten haalde, hopen op het eerste na-oorlogs puntje in Amsterdam. Tot Litmanen de ban brak.

Henk ten Cate, de trainer van de Eagles, schreef de nederlaag voor een belangrijk deel toe aan het vroege uitvallen van centrale verdediger Marbus. De lange voorstopper kwam in de zestiende minuut na een duel met Ronald de Boer ongelukkig terecht op het harde en gladde veld. Marbus bleek zijn linkerkuitbeen te hebben gebroken. Gisteravond werd hij geopereerd.

Met de aftocht van Marbus verdween de laatste echte verdediger bij de Eagles. Steinmann en Schenning waren wegens blessures niet beschikbaar voor het duel met Ajax. De defensieve onderbezetting dwong Ten Cate tot een noodgreep. Middenvelder Michels werd naar de laatste linie gedirigeerd en belast met de bewaking van Ronald de Boer. Knippenberg, het Dikkertje Dap van de Eagles, kreeg een kans als verbindingsman, maar werd door de superieur spelende Rijkaard volledig overklast.

In de eerste helft misten de Ajacieden Litmanen, Seedorf en Ronald de Boer fraaie kansen. Met een lobje, een omhaal, een afstandsschot of een solo werd doelman Ensink veelvuldig in de problemen gebracht. Niets lukte. Na een schuiver van Ronald de Boer eindigde de bal in de zestiende minuut op de paal. Na rust zorgde Litmanen voor de altijd bevrijdende openingstreffer, uit een indirecte vrije trap. Zes minuten later scoorde ook oud-Eagle Marc Overmars uit een vloeiende aanval, met opnieuw Ronald de Boer en Litmanen in een hoofdrol.

Ronald de Boer, uit een gelukkige kluts, zorgde voor 3-0. De Ajax-spits is de laatste weken op schot, na maanden lang alleen maar voorbereidende acties te hebben verzorgd. Litmanen, na een knappe actie van George, brachten de score in de slotfase op 4-0. De Fin bracht zijn totaal aantal doelpunten op zestien, een gemiddelde van ruim één per wedstrijd.