Duitse boeren blokkeren grens met Nederland

ROTTERDAM, 29 NOV. Duitse boeren hebben afgelopen nacht een groot aantal grensovergangen tussen Nederland en Duitsland geblokkeerd. Zij protesteren daarmee tegen het Europese landbouwbeleid en de maatregelen die in Duitsland zijn getroffen om verspreiding van de varkenspest tegen te gaan.

De acties van de Duitse boeren concentreren zich op de grensovergangen in het noorden van Nederland. Alle grensposten in Groningen waren vanmorgen hermetisch gesloten. Ook de A1, die via Oldenzaal toegang geeft tot een belangrijke verkeersader richting Scandinavië en Midden- en West-Europa, is vannacht geblokkeerd. Hoewel de boeren hun protest in eerste instantie alleen richtten op het vrachtverkeer van Nederland naar Duitsland, bleek vanmorgen dat ook personenauto's de toegang tot Duitsland werd ontzegd. De boeren zullen de blokkades naar verwachting aan het eind van de middag opheffen.

Bij de EVO, de ondernemingsorganisatie voor Logistiek en Transport, waren vanmorgen nog geen hulpkreten van Nederlandse tranporteurs binnengekomen. “De acties waren vrijdag al aangekondigd en de meeste ondernemingen hebben daarop waarschijnlijk al maatregelen getroffen”, zegt een woordvoerder van de EVO. Omdat de boeren naar eigen zeggen niet van plan zijn om deze protestactie langdurig vol te houden, zal de schade voor het Nederlandse bedrijfsleven volgens de EVO-woordvoerder naar verwachting beperkt blijven. “Er is niet onmiddellijk paniek uitgebroken.”

Hoewel de blokkades Nederlandse weggebruikers treffen, lijken ze niet tegen Nederlands beleid gericht. De Duitse landbouwers en veetelers willen met hun actie vooral protesteren tegen het Europese landbouwbeleid. Daarnaast zijn zij verontwaardigd over het feit dat in het noordwestelijk deel van Duitsland door de Duitse autoriteiten een verbod op de handel in varkens is ingesteld, bedoeld om de verspreiding van varkenspest tegen te gaan. De noodgedwongen slachting van vele tienduizenden varkens, niet meer geschikt voor consumptie, brengt veel Duitse varkenshouders in financiële problemen.