Brunswijk woedend op 'boe'-roepers

PARAMARIBO, 29 NOV. De voormalige leider van het junglecommando Ronnie Brunswijk heeft gistermiddag het publiek van de voetbalwedstrijd Mongotapoe tegen Santos, waarin hij meespeelde, met een vuistvuurwapen en een handgranaat bedreigd.

Inter-Moengotapoe komt uit Brunswijks geboortedorp Moengotapoe in Oost-Suriname en wordt door hem rijkelijk onderhouden. Brunswijk is een verdienstelijk voetballer geweest. Maar de laatste tijd komt hij conditie tekort om in de competitie bevredigend mee te draaien.

Zondagmiddag stond Moengotapoe, dat een geduchte partij speelt, tegen Santos bij rust met 1-0 voor. Maar na de hervatting werd het al gauw 2-1 voor Santos. Het werd zelfs 3-1. Het was duidelijk dat de zwakke schakel Ronnie was. Zelfs de in grote getale naar Paramaribo meegereisde aanhang uit Moengotapoe schreeuwde: saka baas (haal baas eruit). Tot drie keer probeerde de coach dat te doen, maar Ronnie wuifde de wisselspeler terug naar de bank.

Het publiek begon boe te roepen. Brunswijk liep naar de omrastering, hief de vinger dreigend op en slingerde krachttermen naar de hoofden van de mensen op de tribune die hem zo durfen te bejegenen. Kort voor het einde van de wedstrijd liet hij zich eindelijk vervangen. Hij haalde uit zijn tas een vuurwapen en een handgranaat, sprong over de omrastering de tribune in en vroeg uitdagend wie boe geroepen had.

Het publiek bleef dodelijk geschrokken muisstil zitten. 'Baas' stapte verhit weg met het air van: 'ziezo, dat varkentje hebben we even gewassen'. Er was geen politie bij de voetbalwedstrijd.