Weer winst Eltingh/Haarhuis

JOHANNESBURG, 27 NOV. Het hoefde niet, maar het was wel goed voor het zelfvertrouwen: de overwinning, waarmee Jacco Eltingh en Paul Haarhuis hun optreden in de poule-wedstrijden van het wereldkampioenschap dubbelspel in Johannesburg ongeslagen afsloten.

De tegenstanders Cyril Suk en Tom Nijssen deden er alles aan om van de hatelijke nul af te komen; drie jaar in het eindtoernooi en nog nooit een partij gewonnen. Ook gisteren lukte dat niet, al moesten Eltingh/Haarhuis wel voor het eerst tijdens het eventment een set afstaan: 6-3 6-7 (10-8) 6-1.

“De partij was op zichzelf niet van belang”, aldus Paul Haarhuis. “Ook bij verlies zouden we eerste in de poule zijn gebleven. Maar het is een goed gevoel ongeslagen te beginnen aan de halve finales.”

Daarin komt het Nederlandse dubbel hoogstwaarschijnlijk uit tegen Grant Connell/Patrick Galbraith. Het Canadese tweetal behield zijn kansen op een optreden bij de laatste vier met een overwinning van 7-6 (7-0) 6-3 op de Amerikaanse invallers Rick Leach/Ken Flach. Zij vervingen de gebroeders Jensen, van wie Luke met een acute blindedarmontsteking in het ziekenhuis werd opgenomen.

Terwijl Haarhuis van zijn zelfvertrouwen blijk gaf, hadden Adams en Olhovski een fikse voorsprong tegen Kratzmann/Masur. Als dat wordt omgezet in winst, blijven ook Adams en Olhovski ongeslagen. Zij komen dan in de andere halve finale uit tegen Woodbridge/Woodforde, het duo dat met 6-3 6-3 van Casal/Sanchez won.

Connell en Galbraith zijn in Johannesburg als eerste geplaatst. Ze hebben zo'n voorsprong in punten, dat zij er al zeker zijn van de nummer één-positie aan het eind van het jaar en de daaraan verbonden bonus van 140.000 dollar. “Dat nemen we ze niet meer af. Maar we kunnen wel wereldkampioen worden”, aldus Haarhuis. “het is nu een kwestie van meteen fel toeslaan.”