Verkeerd verbonden

Voorzitter W. Dik van Koninklijke PTT Nederland verzet zich krachtig tegen de dubbelrol van ABN Amro als bank èn ondernemer.

De bank brengt KPN volgend jaar naar de beurs, maar wil ook actiever worden op telecommunicatiegebied. KPN vindt dat dit niet kan. Mobiele telecommunicatie, waarvoor KPN als enige op dit moment een licentie heeft, is dè groeimarkt voor telecombedrijven. ABN Amro participeert in het consortium NL-Tel, dat wil meedingen naar een tweede licentie voor mobiele telecommunicatie in Nederland. Dat wist KPN al toen ABN Amro meedong naar de positie van global coordinator, leider van de beursgang van KPN.

Maar vorige maand maakte de bank kenbaar ook met KPN te willen concurreren als financier van een tweede vast telecom-netwerk. KPN protesteerde informeel, waarna de bank het idee snel terugtrok. “Als de raad van bestuur van ABN Amro daartoe zou beslissen, dan had ik geen minuut na hoeven denken om mij terug te trekken als commissaris”, zei Dik gisteren, terugblikkend, tegen Het Financieele Dagblad. Commissaris? Ja, de voorzitter van KPN vervulde zelf een dubbelrol als voorzitter van een aanstaand beursfonds en commissaris van ABN Amro, de bank die meedong naar het begeleiden van die beursgang. Mocht Dik overigens werkelijk een einde aan willen maken aan alle dubbelrollen, dan zal ook KBB-topman A. Maas een keuze moeten maken. Hij is lid van de raad van advies van ABN Amro èn commissaris bij KPN. (MS)