Ramsj

Clifton Daniel (ed.): Chronicle of the 20th century Gebonden, 1986, van ƒ 124,40 voor ƒ 59,90. Jean Favier (ed.): The Chronicle of the French Revolution Gebonden, 1989, van ƒ 110,00 voor ƒ 59,50. Beide bij Het Martyrium Amsterdam.

Uitgangspunt van de reeks 'Kroniek van ...' is dat geschiedenis wordt gepresenteerd alsof zij nog warm is ('vandaag sloot Hitler een geheim pact met de Sovjet-Unie''), terwijl altijd kennis van later is gebruikt. Wie zich hier niet aan stoort kan zich uren vermaken met de aangepaste Amerikaanse editie van de Kroniek van de 20ste eeuw, een kolos van ruim 1300 bladzijden met talloze illustraties en een uitgebreid register. De Kroniek van de Franse Revolutie is dunner (703 blz.), maar anders dan de 20ste eeuw is die dan ook echt voorbij.

    • Ewoud Sanders