Nieuwe tegenslag voor digitale cassette Philips

EINDHOVEN, 27 NOV. Philips kampt opnieuw met tegenslag bij de introductie van de digitale compact cassette, dcc. De lancering van de auto-dcc-speler, aanvankelijk gepland voor dit najaar, is uitgesteld in verband met een technisch mankement.

De auto-speler voor de nieuwe digitale compact cassette zal pas in januari beschikbaar komen. Het probleem schuilt in door Philips zelf geproduceerde micro-processors die op het laatste moment gebrekenvertoonden.

Hoe groot de schade voor het bedrijf is valt niet te zeggen. “Het zal ons niet de kop kosten”, aldus een woordvoerder, die erkent dat het “wel vervelend is”. In Nederland heeft Philips de detailhandel inmiddels van de vertraging op de hoogte gebracht. Consumenten kunnen alvast intekenen op auto-dcc-speler voor levering volgend jaar.

Dcc, de beoogd opvolger van de traditionele muziekcassette die het in de markt moet opnemen tegen de mini disc speler van Sony, is onder andere ontworpen met het oog op gebruik buiten de huiskamer. Het systeem, dat vorig jaar werd gelanceerd, is naast de huiskamer-variant voorhanden als walkman. De automarkt is van vitaal belang voor dcc: ruim 25 procent van alle cassettespelers die worden verkocht vinden hun weg naar de auto.

Het nieuwe produkt wordt al geruime tijd achtervolgd door fouten en vertragingen. Na technische problemen met de opname- en weergavekop in de ontwikkelingsfase bleek aan het begin van de introductie op de Japanse markt dat de eerste ladingen cassettes niet in het daarvoor bestemde deurtje pasten. De introductie in Europa werd maanden verschoven, mede omdat er niet voldoende cassettes beschikbaar waren. Vervolgens constateerde het bedrijf begin dit jaar dat de marketingcampagne volstrekt zijn doel voorbij schoot. De campagne zag er schitterend uit, maar bevatte geen duidelijke informatie over het nieuwe produkt.

    • Michel Kerres