Lonrho filmt 'Lockerbie' met Libië

LONDEN, 27 NOV. De Britse onderneming Lonrho maakt samen met de Libische regering een film over de bomaanslag op een Amerikaanse Boeing 747 boven het Schotse Lockerbie in december 1988. Dat meldt de Financial Times vandaag. Libië wordt er door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië van beschuldigd achter deze aanslag te zitten, die 270 mensen het leven kostte.

Volgens de krant gelooft Lonrho-president Tiny Rowland over bewijs te beschikken dat Libië niet voor de aanslag verantwoordelijk is. Hij zou dit materiaal aan Britse ministers hebben overgedragen. Rowland en Lonrho onderhouden al jarenlang zeer goede relaties met Libië.

Op 1 december worden verscherpte sancties van kracht die Tripoli moeten dwingen overenkomstig de eis van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties twee Libische verdachten van de aanslag uit te leveren. Maar de Libische leider kolonel Gaddafi onderstreepte gisteren weer: “Wij zeggen nee, duizend keer nee”. (AFP, AP)