KLM herstelt zich nagenoeg geheel van klap mislukte luchtvaartfusie; Bedrijfsnieuws domineert stille beurs

AMSTERDAM, 27 NOV. Voor het eerst sinds lange tijd hebben deze week de bedrijfsberichten weer eens het gezicht bepaald van de Amsterdamse effectenbeurs. Nieuwtjes van KLM, Hoogovens, KNP BT, CSM en Nedlloyd joegen de aandelenkoersen omhoog en omlaag op een verder wat stuurloze beurs. Het betreft juist aandelen van fondsen waarin de afgelopen maanden fors in is gehandeld.

De afgelopen weken heeft de Amsterdamse effectenbeurs de dynamiek van het laatste half jaar een beetje verloren. De renteverlagingen in Europa deden aanvankelijk miljarden guldens aan premie-gelden van pensioenfondsen en verzekeraars naar de beurs stromen. Op het moment zijn verdere rentedalingen voorlopig uit beeld en doordat ook de beurs in New York aarzelingen vertoont - de economie in de Verenigde Staten herstelt langzamer dan gehoopt - dobberen de koersen een beetje rond. Hoe gevoelig de beurs is voor rentesignalen bleek afgelopen dinsdag toen de Britse rente een half punt daalde en een verliezend Damrak in een keer omhoog spoot.

Particulieren laten de handel over aan de ook niet al te actieve institutionele beleggers. Het oog van de professionele beleggers oog valt daarbij vooral op de 'cyclische' aandelen, die de afgelopen maanden fors stegen door de verwachting dat de winsten weer spoedig terugkeren. Voorbeelden van dergelijke 'recovery-stocks' zijn KLM, Hoogovens, KNP BT en Nedlloyd.

Van deze fondsen opende KLM deze het week het bal met de mededeling dat de fusie-project met SAS, Swiss Air en Austrian Airlines op deklippen was gelopen. De koers van het aandeel kreeg onmiddellijk een tik en dook van 40,50 naar 37 gulden. Niet alleen het mislukken van Alcazar spelde daarbij een rol, maar ook de aandelenemissie die KLM in het vooruitzicht stelt. Volgens analisten heeft KLM ongeveer 500 miljoen tot 1 miljard gulden nodig om het vermogen te versterken. Een kapitaalsuitbreiding met een half miljard betekent een verwatering van de winst met 25 procent. In de loop van de week klauterde de KLM overigens uit het dal en sloot gisteren al weer op 39,90 gulden, per saldo een verlies van 60 cent in één week.

Ook Hoogovens speelde een al eerder aangekondigde emissie parten. Het staal- en aluminiumconcern maakte details bekend over de emissie van 8,3 miljoen nieuwe certificaten. Tijdens een toelichting op de plannen werd duidelijk dat het welslagen van de emissie min of meer de toekomst bepaalt van het bedrijf. De koers daalde deze week van 45 gulden tot 41,40 gulden. Met deze daling van 8 procent was Hoogovens de grootste verliezer van de week.

Het papierconcern KNP BT en de transportonderneming Nedlloyd 'scoorden' met respectievelijk meevallende verliescijfers en naar boven bijgestelde verwachtingen. KNP BT verloor het derde kwartaal 9 miljoen gulden, terwijl analisten 12 tot 20 miljoen gulden verlies hadden geschat, en steeg afgelopoen week met een half procent. Nedlloyd meldde: het tweede half jaar wordt een positief bedrijfsresultaat geboekt en het verlies over het hele jaar 1993 is minder dan 100 miljoen gulden. Prompt lieten analisten van onder meer Credit Suisse First Boston en ABN Amro gisteren weten dat een scherp winstherstel van Nedlloyd niet lang op zich laat wachten. De koers schoot naar een jaarrecord op 56,40 gulden en sloot de week op 55,40 gulden, 3,5 procent hoger dan vorige week. Dat de koersstijging beperkt bleef, hing samen met een voorschot dat beleggers vorige week al hadden genomen met een aankoop van Nedlloyd-stukken.

    • Karel Berkhout