Kabinet komt Kamer tegemoet met miljard extra voor Betuwelijn

DEN HAAG, 27 NOV. Het kabinet wil aan de wens van de Tweede Kamer tegemoetkomen om één miljard gulden extra te besteden aan de Betuwelijn. Minister-president Lubbers zei gisteravond na afloop van de ministerraad dat het kabinet de mogelijkheden inventariseert om het benodigde geld bijeen te krijgen.

De fracties van CDA en PvdA deponeerden afgelopen maandag bij minister Maij-Weggen (verkeer en waterstaat) een wensenlijst op tafel om de overlast van deze toekomstige goederenspoorlijn bij onder meer Barendrecht en Zevenaar te verminderen. De kosten daarvan belopen ongeveer één miljard. Lubbers liet eerder weten dat de twee miljard extra die Kamerleden aanvankelijk wilden uitgeven boven de 6,4 miljard gulden die de aanleg van de Betuwelijn al kost, een “krankzinnig” bedrag te vinden. De extra wensen van de Kamer zouden hooguit een paar honderd miljoen meer mogen vergen, aldus de premier toen. Gisteravond echter liet hij weten dat over één miljard meer met het kabinet te praten is, hoewel minister Maij-Weggen daar maandagavond in het Kamerdebat nog zeer terughoudend op reageerde.

Als er voor de extra uitgaven elders op de rijksbegroting moet worden bezuinigd, zal dat ten koste gaan van de investeringen in andere infrastructuur, aldus Lubbers. De mogelijkheden daarvoor zet het kabinet nu op een rij. Maar Lubbers maakte duidelijk dat ook andere financieringsbronnenworden onderzocht.

Mogelijk dat de verkoop van PTT-aandelen het kabinet meer opbrengt, evenals de verkoop van aardgas. Ook bekijkt het kabinet of een groter deel van de kosten voor de Betuwelijn privaat kan worden gefinancierd; tot nu toe rekent het kabinet op een bijdrage van anderhalf miljard. “Het wordt een kwestie van passen en meten, het zijn geen geringe bedragen”, zei Lubbers gisteravond. Het debat met de Tweede Kamer over de Betuwelijn wordt 6 december vervolgd.