GroenLinks kiest voor het afschaffen van de monarchie

AMSTERDAM, 27 NOV. Het congres van GroenLinks heeft gisteren in Amsterdam gekozen voor afschaffing van de monarchie. In plaats daarvan wil de partij een door de Staten-Generaal gekozen staatshoofd en is zij voorstander van een republiek.

Er werd een amendement aangenomen om de als grappig bedoelde zin in het concept-verkiezingsprogram dat GroenLinks voor een gekozen koningin is te vervangen door de passage dat de partij tegen erfelijke staatsfuncties is. Die acht de partij in strijd met de democratische principes.

Bij de oprichting van GroenLinks in 1989 werd een standpunt over de monarchie zorgvuldig gemeden, omdat de partijen waaruit GroenLinks ontstond daarover verdeeld waren. De PSP was principieel tegenstander van de monarchie, de CPN en de PPR namen een meer pragmatisch standpunt in en wilden de kwestie in elk geval niet opspelen.

De samenstellers van het verkiezingsprogram dat dit weekeinde door het congres wordt besproken, dachten de kwestie deze keer met een grap af te kunnen doen. Niet iedereen besefte dat het pleidooi in het concept-program over de gekozen koningin een grap was. Gisteravond leidde dat tot wijzigingsvoorstellen, waarvan een aantal ook als grap was bedoeld.