GEVULDE SPECULAAS MET EEN NOTENDEKSEL

Het huis ruikt naar Sinterklaas!

200 gram bloem

2 theelepels bakpoeder

125 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eetlepels speculaaskruiden

mespunt zout

1 eetlepel melk

1 ei

2 theelepels geraspte citroenschil

500 gram amandelspijs

100 gram witte (gebrande) hazelnoten

Zeef in een kom de bloem, het bakpoeder, de basterdsuiker, de speculaaskruiden en het zout. Snijd in de kom met twee messen de boter tot kruimels. Voeg de melk toe en kneed alles snel tot een deeg. Het snijden van de boter en het kneden kan ook in een foodprocessor. Laat het deeg, afgedekt, 1 uur of langer in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden celcius. Vet een boterkoek- of vlaaivorm van 18-20 centimeter doorsnee in. Verdeel het deeg in twee porties, voor de bodem wat meer dan voor het deksel. rol het deeg voor de bodem op een met bloem bestoven ondergrond uit en bekleed de vorm hiermee. Klop het ei los. Meng de citroenrasp en de helft van het ei door de amandelspijs. Verdeel de spijs over de deegbodem. Vouw het opstaande deeg als een randje over de spijs en strijk ei over de rand. Rol de rest van het deeg uit tot een deksel en plak deze op de rand vast. Bestrijk ook het deksel met ei. Hak de noten grof en meng ze met de rest van het ei. Verdeel het notenmengsel over het deksel. Bak de speculaas op een rooster in het midden van de oven in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Laat het gebak vijf minuten in de vorm afkoelen. Snijd de rand van de speculaas los van de vorm. Verwijder de vorm en laat de speculaas op een rooster verder afkoelen.

    • Annelène van Eijndhoven