Europese literatuurprijs voor Nooteboom

AMSTERDAM, 27 NOV. Cees Nooteboom heeft de Europese Literatuur Prijs, de Aristeion, gewonnen met zijn novelle Het volgende verhaal. Dat is gisteren in Antwerpen bekend gemaakt. De internationaal samengestelde jury noemt hem een schrijver van Europees formaat, wiens werk getuigt van de macht van de verbeelding. Hij is de eerste Nederlander die de prijs, een bedrag van 43.200 gulden, wint. De prijs voor de beste vertaling gaat naar de Belgische Françoise Wuilmart.

De Europese literatuurprijzen zijn dit jaar voor de vierde keer toegekend. Ze zijn bestemd voor boeken die in de afgelopen drie jaar in Europa zijn verschenen. Eerdere winnaars waren de Fransman Jean Echenoz, de Italiaan Mario Luzi en en de Spanjaard Manuel Montalban. De vertalingenprijs ging al eerder naar een Nederlander, Frans van Woerden voor zijn vertaling van De brug van Londen. Hoewel het boek van Nooteboom al in 1991 verscheen, werd het dit jaar voor het eerst ingezonden. Vorig jaar kwam het niet door de Nederlandse selectie heen.

De uitreiking van de literatuurprijzen heeft plaats op 13 december, vijf dagen voor het einde van de manifestatie Antwerpen Culturele Hoofdstad. Aanvankelijk zouden de literatuur- en de vertaalprijs vanavond worden uitgereikt tijdens een plechtigheid in de Antwerpse Bourlaschouwburg, maar door een algemene staking in België waaraan ook het schouwburgpersoneel deelneemt, is die afgelast.