Diplomaat VN in Jemen ontvoerd

SANA'A, 27 NOV. Jemenitische stamleden zijn kennelijk verantwoordelijk voor de ontvoering van een Amerikaanse diplomaat in de olierijke provincie Marib, ten oosten van de hoofdstad Sana'a.

Stammen die lokale ruzies uitvechten met oliemaatschappijen in hun gebied en met de regering hebben al een groot aantal buitenlanders voor kortere of langere tijd in gijzeling genomen - een traditionele tactiek - maar zij hadden niet eerder een diplomaat ontvoerd. De regering waarschuwde in februari dat zij niet langer de veiligheid van buitenlanders kon garanderen.

Volgens politieke zegslieden is de Jemenitische regering op het hoogste niveau met de ontvoering bezig. Minister van binnenlandse zaken Al-Mutawakel is donderdagavond en gisteren naar Marib gegaan om over vrijlating van de Amerikaan, Haynes Mahoney, te onderhandelen. De ontvoering zou niet te maken hebben met de regeringscrisis die Jemen sinds enkele maanden doormaakt en die de nog prille eenheid van het land bedreigt. De uit het voormalige Zuid-Jemen afkomstige vice-president Al-Beidh weigert nog Aden te verlaten uit protest tegen de economische politiek van de regering. (Reuter, AFP)