Darwin, met mate

KLM-topman P. Bouw heeft zijn les geleerd van operatie Alcazar. Eerst zal een herstructurering in de luchtvaartindustrie moeten plaatshebben, voordat aan allianties kan worden gedacht, vertelde Bouw gisteren tijdens een congres in Maastricht.

Bouw, voorzitter van een van de weinige Europese private luchtvaartmaatschappijen, weet waarover hij het heeft. KLM moet opboksen tegen concurrenten die de ruime kas van hun nationale staat achter zich weten. De sanering in de luchtvaart komt daardoor slechts traag op gang. Bouw pleitte voor een Darwinistische survival of the fittest in het luchtruim. “Naar mijn mening hebben luchtvaartmaatschappijen die aanhoudend verlies maken en daarom kunstmatig op de been moeten worden gehouden geen recht van bestaan”, zei hij.

Ook Bouw kan niet helemaal zonder overheid. Binnenkort tekent de Nederlandse in op een aandelenemissie van KLM. Ruim een derde van de vermogensversterking die KLM nodig heeft komt voor rekening van de staatskas. De KLM boekte vorig jaar een verlies van 278 miljoen gulden.(MK)