Componist Claudio Monteverdi populairder dan ooit

L'Incoronazione di Poppea: zaterdag, 20.02-24.00 uur Radio 4.

Internationale Monteverdi-dag: zondag, 09.00-24.00 uur Radio 4.

Claudio Monteverdi, bij zijn leven al door de culturele elite als genie erkend, is driehonderdvijftig jaar na zijn dood op 29 november 1643 in Venetië populairder dan ooit. In het Amsterdamse Muziektheater lopen de laatste succesvolle voorstellingen van zijn opera L'Incoronazione di Poppea in de regie van Pierre Audi. Met eerdere Monteverdi-voorstellingen, zoals Il ritorno di Ulisse in patria, liet Audi een groot deel van het publiek van zichzelf versteld staan: nooit geweten dat 'oude muziek' zó direct aansprekend kon zijn. 'Operaliefhebbers' die nog nooit iets van hem hadden gehoord zaten urenlang doodstil en bleken volstrekt gebiologeerd.

Monteverdi, aan wiens omvangrijke madrigaalwerk ook een groot deel van het laatste Festival Oude Muziek in Utrecht was gewijd, is nu zelfs zó commercieel dat hij niet eens hoeft te worden gesubsidieerd. Vanaf 2 januari trekt in het vrije circuit een voorstelling van zijn Orfeo door het land in de regie van Jeroen Lopes Cardozo. Zaterdag zijn er in het Amsterdamse Concertgebouw twee concerten met Monteverdi-muziek: Hesperion XX in de Matinee op de Vrije Zaterdag en Capriccio Stravagante 's avonds in de Kleine Zaal.

De 350ste sterfdag van Monteverdi wordt dit weekeinde in heel Europa herdacht. Zaterdagavond zenden radiostations in 21 landen tegelijkertijd een eerder gemaakte live opname uit van de Amsterdamse Poppea, gedirigeerd door Philippe Rousset. De Poppea is één van de weinige theaterstukken van Monteverdi, die bewaard zijn gebleven. Vijftien opera's zijn spoorloos verdwenen, de treurigheid daarvan benadert de vroege dood van Mozart.

Zondag is het veertien uur lang een 'Internationale Monteverdi-dag' op Radio 4. Rechtstreeks worden tal van concerten uitgezonden onder de titel 'Muziek in Europa ten tijde van Monteverdi (1550-1650)'. om 09.10 uur wordt begonnen met een concert van de Radiostudio in Boedapest. Na bijdragen uit o.a. Tsjechië, Italië, Spanje, Bulgarije, Frankrijk, Zweden en Polen is om 19.05 Nederland aan de beurt met een concert met muziek van Jan Pieterszoon Sweelinck (Van de Amsterdamse componist worden klavierwerken uitgevoerd door organist Bernard Winsemius en klavecinist Siebe Henstra.

De Monteverdi-dag wordt besloten met een van 22.00 tot 24.00 uur durend concert dat wordt gegeven in de Venetiaanse Frari-kerk. Onder leiding van Robert Wilson klinken daar geestelijke werken, besloten met een van Monteverdi's aansprekendste werken: de Vespro della Beata Vergine.

    • Kasper Jansen