Blokkades VS frustreren GATT-akkoord

ROTTERDAM, 27 NOV. Met minder dan drie weken te gaan lijkt een gunstige uitkomst van de onderhandelingen over liberalisering van de wereldhandel ver weg. De belangrijkste onderhandelaars verzamelden zich gisteren op het hoofdkantoor van de GATT in Genève terwijl de Verenigde Staten een hele reeks nieuwe blokkades opwierp tegen een handelsakkoord.

De directeur-generaal van de GATT, P. Sutherland, waarschuwde dat de aanhoudende onenigheid tussen de VS en de Europese Unie de gehele Uruguay-ronde in gevaar brengt. De huidige reeks besprekingen (de zogenoemde Uruguay-ronde) tussen 116 landen moeten voor 15 december dit jaar tot een resultaat leiden.

De onderhandelingen over een General Agreement on Tariffs and Trade (GATT) slepen zich al sinds september 1986 voort. De gesprekken liepen vooral steeds stuk op ruzies over landbouwsubsidies tussen Amerikanen en Europeanen. Frankrijk dreigt elk voorstel dat ongunstig uitpakt voor de Franse boeren te blokkeren.

Frankrijk werd daarom tot nu toe door de andere landen gezien als de boeman bij de onderhandelingen, maar nu maken ook de VS ernstige bezwaren. De Amerikanen willen nu naar verluidt hun hoge tarieven op de invoer van textiel voorlopig handhaven. Deze opstelling van de VS is een gevolg van toezeggingen die president Clinton aan afgevaardigden zou hebben gedaan om het Noordamerikaanse vrijhandelsakkoord Nafta door het congres te loodsen.

De GATT-onderhandelaars waren het al eerder eens over afbraak van allerlei tariefmuren die de duur producerende Westerse industrie beschermen tegen import uit de Derde Wereld. Dat zou in een periode van 10 jaar moeten gebeuren. India en andere arme landen zijn woedend dat president Clinton nu een periode van 15 jaar voorstelt. Bovendien blijkt uit de laatste voorstellen dat de VS hun financiële sector maar beperkt willen openstellen voor ondermeer banken en verzekeraars uit andere landen.