Archeologen vinden 5.000 jaar oud skelet bij Jericho

JERUZALEM, 27 NOV. Israëlische archeologen hebben op de bezette westelijke Jordaanoever in een grot nabij de stad Jericho een skelet gevonden van vijfduizend jaar oud, aldus de Israëlische Oudheidkundige Dienst in Jeruzalem.

Het skelet werd gevonden op een strobed en is van een naar schatting 40-jarige Kanaänitische soldaat. De Kanaänieten woonden in het bijbelse “beloofde land” voordat de Hebreeërs daar kwamen. Het geraamte verkeert in goede staat wegens het droge woestijnklimaat. Ook werden voorwerpen gevonden, zoals een pijl en boog, een mes en enkele papyrusrollen.

“De belangrijktse vondst is dat van de soldaat die blijkbaar gedood was en vervolgens op het bed werd gelegd”, aldus een medewerker van de Oudheidkundige Dienst. In het bewust gebied werden ruim veertig jaar geleden ook de Dode Zeerollen gevonden.

Tientallen Israëlische archeologen zijn, tot groot ongenoegen van de Palestijnen, een groot onderzoek gestart om zoveel mogelijk kunstvoorwerpen uit de oudheid te delven, voordat het gebied rond Jericho aan de PLO wordt overgedragen, zoals in september is overeengekomen.

De directeur van de Oudheidkundige Dienst zei te verwachten dat de eigendomsrechten van de nieuwe vondsten waarschijnlijk ook aan de orde zullen komen bij de besprekingen tussen Jeruzalem en de PLO. (ANP)