A.C.M. Welschen (45), de Haagse officier van ...

A.C.M. Welschen (45), de Haagse officier van justitie, gaat vanaf 1 december werken voor de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Welschen wordt hoofd Strategische Planning en Control (SPC), een afdeling die rechtstreeks onder de directie valt.

Welschen gaat zich bij de veiligheidsdienst vooral bezighouden met het plannen van toekomstige strategieën. De detachering van een officier van justitie gebeurt op verzoek van de BVD. “Het is voor de BVD goed om iemand binnen te hebben die het klappen van de zweep kent binnen het openbaar ministerie en het strafrecht”, aldus een BVD-woordvoerder. Welschen wordt de opvolger van officier van justitie T.P.L. Bot, die de functie enkele jaren heeft bekleed.

De detachering van Welschen bij de BVD heeft “niets, maar dan ook niets te maken” met de tegenslag in de zaak-Janmaat, onderstreept persofficier N. Zandbergen van het openbaar ministerie in Den Haag. Welschen kreeg donderdag bij de rechtbank nul op request in een poging het Tweede-Kamerlid wegens discriminatie te vervolgen. De rechtbank verklaarde Welschens dagvaarding nietig omdat niet duidelijk was op grond van welke uitlatingen Janmaat werd verdacht van discriminatie of het aanzetten tot vreemdelingenhaat. Het openbaar ministerie heeft aangekondigd in beroep te zullen gaan tegen de nietigverklaring.