Turkije start diplomatiek offensief tegen PKK

ANKARA, 26 NOV. Na de officiële bekendmaking vanmorgen door de Duitse minister van binnenlandse zaken, Manfred Kanther, dat de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) in Duitsland wordt verboden acht Turkije de tijd rijp dat ook de buurlanden (Armenië, Iran, Irak en Syrië) hun passieve dan wel actieve steun aan de Koerdische separatisten staken. De Turkse premier, Tansu Çiller, liet weten dat daartoe een nieuw diplomatiek offensief wordt ondernomen.

“Net als de VS, Frankrijk en Duitsland”, aldus mevrouw Çiller, “zullen ook de landen in het Midden-Oosten moeten erkennen dat de PKK een terreurorganisatie is en dat de leiders moeten worden opgepakt.” Vorige maand reisde een speciale afgezant van de Turkse premier al naar Syrië om de autoriteiten in Damascus ertoe te bewegen de PKK en leider Abdullah Öcalan van hun grondgebied te weren, en volgende maand zullen de Libanese premier en de Iraanse vice-president in Turkije gesprekken voeren over de steeds machtiger wordende PKK, die in Zuidoost-Turkije een guerrilla voert voor een onafhankelijk Turks-Koerdistan. Ankara meent dat de omvangrijke buitenlandse steun de PKK in staat stelt de terreuractiviteiten in Zuidoost-Turkije verder op te voeren.

De liberale Turkse krant Milliyet (nationaliteit) meldt vanmorgen op de voorpagina dat de Duitse bekendmaking de PKK en daarmee verwante organisaties te verbieden mede het gevolg is van het intensieve diplomatieke overleg dat in de afgelopen weken is gevoerd tussen de Amerikaanse president, Bill Clinton, bondskanselier Helmut Kohl en de Turkse premier Çiller. Het telefonische overleg tussen de drie zou tot stand zijn gekomen na de bezoeken die de Turkse premier in de afgelopen maanden aan Bonn en Washington bracht. De kwestie werd nog eens versneld door de gewelddadige acties van PKK-militanten in juni en begin deze maand op Turkse eigendommen in enkele West-Europese landen. Ankara verwacht dan ook dat landen als Frankrijk en Zwitserland het Duitse voorbeeld zullen volgen.

De wrevel in West-Europa met betrekking tot de PKK richt zich ook tegen de afpersingspartijken. De Turks-Koerdische bevolking in de verschillende landen wordt gedwongen 'belastingen' op te brengen voor de financiering van de 'Koerdische bevrijdingsstrijd' in Zuidoost-Turkije. De belangrijkste bron van inkomsten van de PKK is evenwel de handel in verdovende middelen. De Koerdische bevrijdingsorganisatie zou in de afgelopen jaren zijn uitgegroeid tot de grootste leverancier van het 'witte gevaar' in Europa.

Volgens nog onbevestigde berichten heeft de Turkse luchtmacht vanmorgen bombardementen uitgevoerd op PKK-kampen net over de grens in Noord-Irak. Vorige week overvielen zeker 200 PKK-guerrillastrijders een Iraaks-Koerdische militaire basis waarbij drie doden vielen en 12 Koerdische strijders werden ontvoerd. De Iraakse Koerden begonnen tien dagen geleden een militaire operatie om de PKK uit de grensstreek te verdrijven.

    • Froukje Santing