Studenten in Indonesië dwingen verbod loterij af

JAKARTA, 26 NOV. Demonstraties en protesten vanuit het publiek hebben de Indonesische autoriteiten er gisteren toe gebracht een eind te maken aan de omstreden loterij SDSB.

De maatregel, gisteren bekendgemaakt door minister van sociale zaken Endang Kusuma Suweno, wordt gezien als een pragmatisch compromis tussen de regering en de moslims, die zich sterk hebben gemaakt voor het schrappen van de loterij. De maatregel werd door demonstrerende studenten buiten het parlement met groot gejuich begroet.

Volgens de moslims is de loterij in strijd met de islamitische wetgeving; anderen - vooral studenten - keurden de loterij af omdat die zou bijdragen aan een verdere verpaupering van de armen, de belangrijkste deelnemers. Nog weer anderen hebben staatsfunctionarissen beschuldigd van corruptie met de opbrengst en van persoonlijke verrijking. Met de opbrengst van de SDSB werden humanitaire en sportprojecten gefinancierd. Bijna negentig procent van de 183 miljoen inwoners van Indonesië is moslim. President Suharto heeft zich lang zeer voorzichtig opgesteld ten aanzien van een uitbreiding van de invloed van de islam in het openbare leven, maar hij heeft de afgelopen jaren de islam meer ruimte toegestaan. Dat heeft hem volgens waarnemers kwetsbaar gemaakt ten aanzien van eisen van de moslims, waarvan het schrappen van de SDSB de meest recente is. (AFP, Reuter)