Schuldenlast Bulgarije gehalveerd

SOFIA, 26 NOV. Bulgarije heeft een spectaculaire verlichting van zijn schuldenlast weten te bewerkstelligen. Na twee dagen onderhandelen in Frankfurt met vertegenwoordigers van de Club van Londen - de commerciële crediteuren - kon de Bulgaarse minister van financiën, Stojan Alexandrov, gisteren bij terugkeer in Sofia melden dat er een principe-akkoord is bereikt over het halveren van de schuld bij buitenlandse banken, die 9,3 miljard dollar bedraagt.

De minister noemde de vermindering “zonder precedent” en zei het volste vertrouwen te hebben dat de principe-afspraak voor 30 juni volgend jaar door beide partijen - het Bulgaarse parlement moet er nog zijn goedkeuring aan hechten - wordt omgezet in een formele overeenkomst. De minister zei te hopen dat het akkoord de sluiting van een overeenkomst over een standby-krediet van het IMF zal versnellen.

Vorig jaar december heeft Bulgarije al een herschikking van zijn schuld van bijna 2 miljard dollar aan de Club van Parijs, die regeringen vertegenwoordigt, gedaan weten te krijgen. Financiële kringen in Sofia zeggen dat een reductie met 50 procent vrij ongebruikelijk is.

Populaire kranten in Bulgarije die anders nooit geïnteresseerd zijn in financieel nieuws, brengen het bericht over de schuldenvermindering vanmorgen op de voorpagina. Minister Alexandrov is de grote held. De veelgeplaagde premier van Bulgarije, Ljoeben Berov, noemde het principe-akkoord een “echt succes” voor zijn regering. Met een verwijzing naar de overwinning die het Bulgaarse voetbalelftal vorige week in Parijs behaalde, waardoor de weg naar de wereldkampioenschappen in de VS werd vrijgemaakt, zei Berov: “Het is nu 3-0 voor de regering.” De premier doelde daarmee op het feit dat de schuldenlast is verlicht, een overeenkomst is bereikt over Bulgaars vrachtvervoer door Joegoslavië en dat “deze regering nu meer begrip buiten, dan in het land heeft”.