RTL5 trekt nog te weinig 'mensen-die-hebben-doorgeleerd'

RTL5 komt met nieuwe programma's voor de hoog-opgeleide kijkers. Het commerciële televisiestation trekt voldoende jongeren en mannen, maar nog te weinig 'mensen-die-hebben-doorgeleerd', zoals programma-directeur B. van der Veer de doelgroep hoger-opgeleiden bij de presentatie van het station in augustus omschreef. Voor de 'doorgeleerden' (en vooral de hogere welstandsklassen) werd op RTL4 onvoldoende geadverteerd, RTL5 moest de groep naar het commerciële scherm lokken.

Volgens algemeen-directeur R. Hendriks gisteren bij de presentatie van de nieuwe programma's, is RTL5 na “twee hectische maanden” een succes maar kan het beter. “Kinderziektes, zo u wilt zwaktes, moeten worden overwonnen.” Het aantal kabelaansluitingen is met vijf miljoen ruimschoots gehaald en ook de reclame-inkomsten verlopen naar wens. Hendriks noemde een bedrag van 25 miljoen gulden, veel meer dan de verwachte 15 miljoen gulden.

In de nieuwe programmering die vanaf januari zal gelden, zet RTL5 tegenover het NOS-Journaal van acht uur een eigen nieuwsuitzending, die een kwartier langer duurt dan het NOS-bulletin. Het (late) nieuwsmagazine 'Vijf extra' komt te vervallen. Om elf uur volgt een 'laatste nieuws', met een parlementaire rubriek. Per week zullen vier documentaires te zien zijn, “al dan niet van Nederlandse makelij”.

Het programma I.S.C.H.A. zal vanaf januari elke werkdag om kwart over tien 's avonds wordt uitgezonden. Geruchten dat de talkshow gezien de geringe kijkdichtheid zou verdwijnen, werden daarmee de kop in gedrukt. Hendriks gaf toe dat de cijfers “niet briljant hoog zijn”, maar het helemaal laten vallen? Nee. Ischa Meijer wilde het vanaf het begin vijf maal per week, en die “smeekbede” (Van der Veer) is verhoord. Maar het wordt wel een kwartiertje korter. 'TéVéPuRé' van Jan Lenferink gaat naar de zaterdagavond.

Alle sport gaat van RTL4 naar RTL5 met op dat station elke werkdag om tien uur 's avonds een sportblok. Bij de Duitse organisatie UFA heeft RTL5 de rechten gekocht van het Wimbledon tennistoernooi voor de komende vijf jaar. Ook heeft het de rechten voor het Amerikaanse tennistoernooi US Open verkregen.

Het sportprogramma van Barend & Van Dorp zal in de nieuwe programmering op een vroeger tijdstip worden uitgezonden. Het programma trok overigens meer kijkers op RTL4 dan op RTL5. Dat is volgens Hendriks geen merkwaardig verschijnsel. Programma's die van net verandereren scoren heel vaak lager.

De leiding van RTL verwacht dat de nieuwe programma's en indeling vruchten zullen afwerpen. “Laat één ding duidelijk zijn”, zei Hendriks gisteren. “We hebben ons ideaal van een doelgroepenzender nog lang niet opgegeven, zo het woord 'opgeven' al in onze vocabulaire voor zou komen.”

    • Zeger Luyendijk